אמנות בראי הנפש
איך צריכת אמנות יכולה לעזור בהתמודדות עם רגשות קשים או משברים?
לפני כ-6 שנים. אני נפרדת מחברה טובה ואהובה במיוחד. זה קורה אחרי מסע קשה ומחלה קשה יותר שטלטלה אותנו. לקראת סיום חייה, אנחנו יוצאות יחד לערב ספרותי לכבוד חיים גורי וספרו "אף שרציתי עוד קצת". בחוץ מזג אור נפלא. ערב אביבי נעים וריחני. חלק מהשירים מדברים על קירבת המוות. חברתי מאד מתרגשת ואני צופה בה מהורהרת וכואבת.. מספר חודשים אחר כך, אני קוראת בבית העלמין מול ארונה את שני השירים שהכי ריגשו אותה. האל על אובדנה הוא קשה אבל לעתים מאד כשאני חושבת עליה עליה…וזה הרבה מאד, אני מוצאת שלווה ונחמה בשורות של חיים גורי :
"וְדַע לְךָ שֶׁהַזְּמַן וְהָאוֹיְבִים, הָרוּחַ וְהַמַּיִם,
לֹא יִמְחֲקוּ אוֹתְךָ.
אַַתָּה תִּמָּשֵׁךְ, עָשׂוּי מֵאוֹתִיּוֹת.
זֶה לֹא מְעַט.
מַשֶּׁהוּ, בְּכָל זאֹת, יִשָּׁאֵר מִמְּךָ."
שורות אלה וגם:
"בְּבוֹא יוֹם נִמָּשֵׁךְ כִּתְמוּנוֹת עַל הַקִּיר,
נִתְגּוֹרֵר בְּאַלְבּוֹם מִשְׁפַּחְתִּי."
שורות אלו עזרו לי להתגבר ולהתמודד עם האבל על חברתי.
למה לי אומנות עכשיו ?– וודאי חלקכם ישאל את עצמו. ויותר מזה, למה לי להצטרף לסדנת אומנות בראי הנפש? מה זה ייתן לי?
ציור, מוסיקה, שירה, סיפור, פיסול, ריקוד, מיצג, סרט -משהו מהם ריגש אותך פעם, אפילו פעם אחת?
אני אוהבת אומנות. אני יודעת שיש לה מקום מרפא בעולם.
יודעת ממחקרים, יודעת מעצמי ויודעת מלקוחות שלי. גם הרמב"ם כמו רופאים וחוקרים אחרים הבין זאת, ובהקדמה לפרקי אבות אמר "וכן אם גברה עליו המרה השחורה יסירנה בשמיעת שירים ומיני נגינות… לפי שהנפש תלאה, ותיטמטם המחשבה בהתמדת ראיית הדברים הקשים, כמו שיחלה הגוף בהתעסקו בעבודות המייגעות …הנפש צריכה להשקט ולהתעסק בנחת חושים, כגון ההסתכלות בציורים ודברים הנאים עד שתסתלק ממנה הלאות .."
רק להיזכר בסיפורים שסיפרו לך בילדותך? בשירים, במוסיקה, בציורים, בסרטים, בהצגות, בבלט, בפסלים….איך התרגשת? מה אהבת? מה נשמר איתך עד היום? הם בוודאי השפיעו עליך.
האם ידעת ש:
- התבוננות באמנות יכולה להגביר את זרימת הדם למוח בשיעור של עד 10%, מה שדומה להסתכלות על מישהו שאנחנו אוהבים?
- על פי מחקרים צריכת אומנות מפעילה את רשת מצב ברירת המחדל של המוח (DMN), המעורבת במחשבות, זיכרון ודמיון עצמיים.
- אצל אנשים שהאזינו למוזיקה, נמצא שייצור הדופמין היה גבוה מאוד.
- צריכת אמנות היא דרך לחיבור, תקשורת, אמפתיה וחיזוק קשרים חברתיים.
- צריכת אמנות משמשת כלי ללמידה, חדשנות וחשיבה ביקורתית.
- אמנות יכולה להעשיר את החוויות הקוגניטיביות והרגשיות שלנו על ידי עיסוק במספר אזורים ותפקודים במוח.
אלה הם רק חלק מהשפעות האומנות עלינו.
אז למה, בעצם, שלא נעזר בהם? למה שלא נלמד איך להיעזר בהם? חלקכם בוודאי יגידו: אני לא מבין כלום באומנות. איזה יופי! נהדר! לא צריך להבין באומנות. זה בדיוק העניין המדהים: היא עוזרת גם למי שלא נבין אותה.
אז מהי סדנת "אומנות כראי הנפש" – סדנה שמאפשרת להתבונן/לשמוע יצירות אומנות שונות, ובאמצעות הקבוצה וההנחיה להיחשף לראיה רחבה, לתת יכולת להיפתח ולהבין רגשות, לחוות התרגשות, חיבור, חשיבה חדשנית, העשרה, פיתוח דמיון והיזכרות אסוציאטיבית בעבר, ובהחלט יכול להיות גם למרפא לנפש. אתם תגיעו לצמיחה והתפתחות אישית יוצאות דופן. כל הטוב הזה בסדנה אחת!!!!
צרו איתי קשר והצטרפו
בנוסף לכל היתרונות המדהימים של האומנות והשפעתה המרפאת, חשוב לזכור את הערך של אימון להעצמה אישית. כאשר אנו לומדים להתמודד עם התחושות שלנו דרך האומנות, אנו מגבירים את היכולת שלנו להבין את עצמנו ולחזק את הביטחון העצמי שלנו. על ידי שילוב האומנות בסדנאות העצמה אישית, אנו מעמיקים את ההבנה וההתמודדות שלנו עם העולם הפנימי והחיצוני, ומתחזקים באופן הדדי למען התפתחות אישית מתמדת.